Kynttilät kuvineen löydät verkkokaupasta, jonne pääset tästä.

 

Historia | Valmistaminen | Tuotevalikoima

 

Sanctus Oy on valinnut kynttiläntoimittajakseen laadun huipulta VIO-kynttilätehtaan.

Kirkoissa vain paras laatu on kyllin hyvää. Savuttaminen ja nokeaminen aiheuttavat vaikeasti ja kalliisti korjattavia vahinkoja kirkon seinille, maalauksille, uruille, tekstiileille ja esineille. Siksi on tärkeää polttaa vain parhaita mahdollisia kynttilöitä, jotka palavat puhtaasti. VIO-kynttilät valmistetaan kirkkokynttilästeariinista, jonka jodiluku on alle 0,5. Kynttilät säilyvät pitkään puhtaan valkoisina.

Nyt voit tilata juuri kirkkonne kynttilänjalkoihin oikean kokoiset kynttilät. Tehtaalla sorvataan jalkaosa antamanne halkaisijan mukaan, jolloin kynttilä menee helposti jalkaan. Kynttilät voidaan myös tehtaalla sahata teille sopivaan mittaan. Muutosten jälkeenkin kynttilät ovat edullisia vaikka laatu on paras mahdollinen. Mittaa sopiva jalan halkaisija ja mieti korkeus, soita sen jälkeen 0400 471086 ja pyydä tarjous. Helppoa ja edullista laadun ostamista!

 

Lisätietoja ja tilaukset kaupan puolelta   Lähetä viesti

Kynttilän historia

1400-luvulta alkaen on vuorokauden pimeitä tunteja valaisemaan käytetty tali- ja vahakynttilöitä. Niiden valovoima oli pienehkö  ja ne valuivat ja kärysivät. Rikkaat saattoivat käyttää kalliita ylellisyystuotteita, mehiläisvahakynttilöitä.

Chevreul   1800-luvun alussa keksi ranskalainen kemisti Michel Chevreul talista ja rasvaisista öljyistä kiinteän rasvan seoksia (steariini  ja margariini) sekä juoksevan rasvan (oelin). Hän kokeili pitkään kyetäkseen erottamaan erilaiset rasvat. 1825 pystyi hän hakemaan patentin menetelmälleen ja steariinikynttilöiden valmistus pystyttiin aloittamaan suuremmassa mittakaavassa.

Hierta 1837 näki teollisuusmies ja Aftonbladetin perustaja Lars Johan Hierta steariinikynttilän matkallaan Lontooseen. Kynttilä teki häneen suuren vaikutuksen ja hän otti yhteyden nuoreen kemistiin Johan Michaelssoniin, joka oli kiinnostunut rasvojen erottelusta. Hierta kustansi tarvittavat välineet ja 1838 asennettiin ensimmäinen kone Liljeholmenissa Tukholmassa.

Kynttilät olivat edelleen kalliita, kunnes Johan Michaelsson onnistui kehittämään menetelmiä saada samasta rasvamäärästä enemmän steariinia, jolloin kynttilöiden hinta laski ja myynti kasvoi. 1900-luvun alussa kynttilöiden myynti väheni voimakkaamman valon tuottavan sähkövalon yleistyessä.

1960-luvulla trendi kääntyi, kun kynttilöitä alettiin käyttää tunnelman luojina.

VIO kynttilätehdas aloitti toimintansa 1962

Kyrkoljus  Nuoret veljekset Dag ja Lars Lyberg alkoivat valmistamaan kynttilöitä Tengenessä. Myynnin kasvaessa yritys muutti tilanahtaudesta 1980 uusiin tiloihin Vedumiin Etelä-Ruotsiin.  2001 yritys siirtyi uusille omistajille Morten Johansenille ja Ingemar Svenssonille.

Nykyään VIO:lla on Ruotsin suurin kynttilävalikoima, joka on korkeinta mahdollista laatua. Suurin osa kynttilöistä on perinteistä designiä. VIO:n asikkaina ovat myymälät, tukkukauppiaat, kirkot, ravintolat, puolustuslaitos jne. Yrityksellä on myös vientiä kaikkiin maanosiin.

 

Valmistaminen

Kuinka kynttilä tehdään?

Kynttilöiden valmistusaineina voidaan käyttää steariinia, parafiinia, mehiläisvahaa, cerasiinia, geelejä, kasvirasoja jne. Raaka-aineista on useita erilaisia laatuluokkia. Mitä puhtaampi raaka-aine, sitä parempi kynttilä. VIO kynttilätehdas käyttää vain korkeimman laatuluokan raaka-aineita, puhtainta mahdollista steariinia. VIO kirkkokynttilät valmistetaan  parhaimmasta 100% steariinista.

Steariini valmistetaan eläin- ja/ tai kasvirasvoista. Steariini on kova materiaali, jonka vuoksi kynttilä kestää korkeampia lämpötiloja. Massa sulatetaan, jäähdytetään ja käytetään vasta sen jälkeen valmistukseen. Tämän vuoksi kynttilöistä tulee kestävämpiä. Steariini valetaan muotteihin, esim. alttarikynttilän muotoon.

   

 

Sydän

Kynttilänsydän valmistetaan punotusta puuvillasta, joka ennakkokäsitellään boorihapolla, salmiakilla ja fosfaateilla. Ilman tätä käsittelyä puhdas puuvilla palaisi liian nopeasti ja savuttaisi. Koska sydänlanka on ”letitetty”, taipuu se liekistä ja palaa. Kynttilä antaa lämpöä eniten siihen suuntaan, johon sydän taipuu. Sen vuoksi on kynttilöiden välillä pidettävä riittävä etäisyys.

Sydänlangan valmistajan erinomainen sivu sydämestä  https://www.wedobraids.com/en/wick-positions

Alla sivun tekstin käännös suomeksi, kuvat löytyvät sivulta.

Ideaali sydämen sijainti: Sydän työntyy kynttilästä suorassa linjassa ja taipuu kohti liekin rajaa, astuen ”hehkuvan vyöhykkeen” sisään, jossa se palaa täysin korkeimmassa lämpötilassa hapen vaikutuksesta.

Sydän on vääntynyt korkkiruuviksi: Tämä johtuu joko epätasaisesta jännityksestä langassa punontaprosessin aikana tai kahdesta langasta, joissa on erilainen  lankaluku. Toisena mahdollisena syynä voivat olla sydänlangat, jotka punotaan yhteen ennen niiden asettamista kynttilään.

Sydän on liian paksu: Liekin koko on liian suuri kynttilän halkaisijaan nähden ja tuottaa nokea.

Sydän on liian pystyssä: Suuret, jäljelle jääneet hiukkaset ovat todennäköisesti yleisin ja ärsyttävin ongelma, joka vaikuttaa kynttilänsydänten palamiseen. Sydän ei taivu, eikä sen kärki yllä liekin ulkopuolelle, missä lämpötila on korkein ja hiili palaa täysin.

Syitä: Paperilangat, paperi tai muut aineet, jotka on sekoitettu sydänlankaan, estävät sen taipumisen. Epäpuhtaudet, kuten kova vaha, lisäaineet, väriaineet tai tuoksut tukkivat sydänlangan ja estävät sen taipumisen.

Sydän on liian ohut: Liekin sulattaa enemmän vahaa kuin sydän voi polttaa. Vahavarasto täyttyy nestemäisellä vahalla ja lopulta vuotaa tai valuu yli.

Sydän kaatuu: Sydän on asetettu kynttilään liian löysästi. Tämä tapahtuu useimmiten puristetuille kynttilöille, jos sydänopastusta ei ole säädetty kunnolla. Se voi tapahtua myös valetuille kynttilöille, jos sydämillä on liikaa tilaa.

Sydän on liian lyhyt: Sydän on vaurioitunut kynttilämateriaalin epäpuhtauksista. Liekki kutistuu, vahavarasto täyttyy nestemäisellä vahalla, ja kynttilä vuotaa. Äärimmäisissä tapauksissa kynttilä voi sammua. Tämä johtuu epäorgaanisista epäpuhtauksista vahassa: kovasta vahasta, keinotekoisesta vahasta, väriaineista (erityisesti pigmentit) ja hajusteöljyistä.

Sydän savuaa: Tämäntyyppistä nokea syntyy vedon seurauksena. Kynttilöitä tulisi polttaa vedottomassa tilassa.

Sydän taipuu liian pitkälle: Tämä voi johtua pehmeästä parafiinista (voimakas tunkeutuminen) tai riittämättömästä sydämen valmistelusta. Erityisesti käsitelty sydän voi kestää paremmin pehmeässä parafiinissa kuin säännöllisesti käsitelty sydän. Tämä tapahtuu usein puristetuille kynttilöille. Normaalisti käsitellyt sydämet taipuvat liian pitkälle, jos niitä käytetään puristetuissa kynttilöissä. Suosittelemme siksi käyttämään erityisesti käsiteltyä, punottua sydäntä puristetuille kynttilöille.

Sydän tuottaa jäljelle jäävää tuhkaa: Tämä tuhka syntyy epäpuhtauksista vahassa. Palamattomat materiaalit kerääntyvät sydämen päähän ohuina lankoina tai joskus jopa kaksoissydäminä. Erityinen sydänkäsittely voi polttaa tietyn määrän epäpuhtauksia kokonaan.

Ympäristövaikutus

VIO:n steariini on ruotsalainen luonnontuote.

Valkoiset kynttilät ovat ympäristölle hellävaraisimpia ja palavat parhaiten. Värit valmistetaan metallien ja kemikaalien seoksista, eikä niitä käytetä VIO:n kirkkokynttilöissä lainkaan. Koko kynttilän massa on poltettavissa.

 

Merkinnät & Tärkeää tietoa

Tavallisimmat symbolit.

Älä koskaan jätä kynttilää palamaan yksin ilman valvontaa.

Pidä sytytetyt kynttilät lasten ja kotieläinten ulottumattomissa.

Älä sytytä tai pidä kynttilää lähellä mitään palavaa.

Aseta kynttilät turvallisen välimatkan päähän toisistaan. Ohjeellinen minimiarvo 10 cm.

Näin käytät kynttilöitä oikein.

 • Käytä lämpöä kestäviä ja paloturvallisia kynttilänjalkoja.
 • Varmista, että kynttilä on tukevasti jalassa ja suorassa.
 • Sijoita kynttilät riittävän etäälle toisistaan ettei viereisen kynttilän lämpö pehmennä kynttilää.
 • Huomaa, että esimerkiksi esimerkiksi ajoittain päälle kytkeytyvästä ilmastoinnista tai lämmityksestä aiheutuva tuuli / ilmavirta kääntää palavan liekin vinoon aiheuttaen reunan sulamisen yhdestä kohtaan valuttaen steariinin.
 • Leikkaa sydän 1 cm pituiseksi ennen sytyttämistä.
 • Tarkista, ettei kynttilän ns. maljassa ole roskaa.
 • Tarkista, että sydänlanka on keskellä.
 • Sytytä kaasusytyttimellä ettei tulitikun päästä tipahda pientäkään mustaa roskaa.
 • Sytytä sydänlangan juuresta, jotta liekki syttyy hyvin.
 • Älä liikuta palavaa kynttilää.
 • Sammuttaessasi kynttilän voit hieman muotoilla lämmintä reunaa sisäänpäin.
 • Kelluvia kynttilöitä saa polttaa ainoastaan vedessä paloturvallisessa vadissa.

TUOTEVALIKOIMA 

TUOTEVALIKOIMA  löytyy  kaupan puolelta.
Voit myös tilata yksilöllisesti mukautettuja kynttilöitä, jotta halkaisija on sopiva kynttilänjalkaan: kantaa voidaan sorvata pienemmäksi tai siihen voidaan valaa paksunnos, jolloin muutos on +-3 mm runkokynttilän paksuudesta. Muutos nostaa hintaa 60 senttiä kynttilältä.
Kynttilöiden mukauttaminen
Kynttilän jalan sorvaus

1) sorvattu kanta, 2) paksunnettu kanta, 3) sylinteri sorvaus, 4) piikkiporaus, 5) suoraporaus

Lisätietoja ja tilaukset kaupan puolelta

 KASTEKYNTTILÄT    

mukautus    mukautus

Suurimpaan osaan kynttilöistä on mahdollista painaa oheisen kuvan ”Kastemalja ja kyyhkynen”  tai ”PX” -kuvio. Tästä verkkokaupan sivulle.

Voimme painattaa myös seurakunnan omalla logolla tai kuviolla kynttilöitä olemassa oleviin ns. kynttilärunkoihin.

 

ADVENTTIKYNTTILÄT  JA PÄÄSIÄISKYNTTILÄT

     Pääsiäis/adventtikynttilä 68x500 mm, PX, Alfa Omega

Näyttävä pääsiäiskynttilä / adventtikynttilä.
Koko 60×500 tai 68×500 mm, Kuviona kultapainettu (ei siis siirtokuva) PX AO.

Siirry tästä verkkokaupan sivulle.